Minstrul Mediului Costel Alexe a vorbit într-o intervenție telefonică la Gândul Live despre episodul de poluare din București de noaptea trecută. Costel Alexe susține că situația se îmbunătățește de la oră la oră, calitatea aerului din Capitală începând să intre spre normalitate.
„Dincolo de datele pe care le-au furnizat senzorii independenți și la datele de la rețeaua națională de monitorizare a calitățiii aerului am avut depășiri foarte mari cu creștere începându cu 0ra 21:00, iar vârful a fost atins la 3-4 dimineața. Situația de la oră la oră se îmbunătățește”, a declarat Alexe la Gândul Live.
Costel Alexe a anunțat că în momentul de față se desfășoară o campanie de verificare în rândul operatorilor care folosesc surse de ardere:
„În momentul de față avem un cumul de factori în urma cărora am ajuns în această situație: arderi necontrolate în județul Ilfov și evident în București. Viteza vântului și direcția de propagare au fost dinspre vest, nord și est, care se corelează cu emisiile de oxizi de azot din atmoseferă. Avem suspiciuni de activități insustriale care contribuie la poluarea aerului din București. Am declanșat o campanie de verificare a tuturor operatorilor care au surse de aerdere, să vedem dacă sunt conforme, dacă au echipamente pentru monitorizarea continuă a emisiei de poluanți de ardere.”
Alexe a declarat că gropile de gunoi nu pot reprezenta sursa poluării de noaptea trecută.
„Pentru episodul de noaptea trecută nu sunt înregistrate incendii la niciuna dintre cele trei gropi de gunoi din București, iar activitatea inceneratorului din zona gropii de la Cheajna a fost oprită noaptea trecută. Cred că e vorba despre alți operatori care au activități ardere în procesul de producție. Poluarea a fost favorizată și de condițiile meteo prin calmul atmosferic și viteza redusă a vântului. Toți acești operatori: 46 în Ilfov și 69 în București vor fi obligați să transmită chiar și noaptea dacă au activități de ardere. Dacă sunt constatate depășiri să poată interveni Garda de mediu”, a declarat Ministrul la Gândul Live.
Dacă se va dovedi că sunt vinovați pentru poluare, operatorii vor primi amenzi foarte mari, sau chiar li se va suspenda activitatea, a declarat ministrul:
„Impacientarea vine când avem astfel de depășiri. Important e ca autoritățile se-și facă datoria, iar operatorii să-și desfășoară activitatea în limita legii. Vom merge până la capăt în lupta cu acești poluatori”, a menționat ministrul Mediului.
Costel Alexe nu este de acord cu declarația Gabrielei Firea care acuză că cifrele de depășire a limitei de poluare sunt false cu scopul de a duce la cumpărarea crescută a purificatoarelor de aer:
„Nu intru în polemică cu niciun om politic. Mi se par niște declarații efectiv hazardate și lipsite de raționament. Sa vii să declari că sunt date eronate mi se pare lipsit de orice atitudine civică a Primarului General”, a declarat Ministrul Mediului.
Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale cotelor de poluare.
Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară.
Pentru poluarea cu PM2,5, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu.